Aan de slag met circulariteit in de openbare ruimte, hoe begin je?
Je investering voor deze training bedraagt € 995,00.
In company: prijs op aanvraag.
Aantal deelnemers: minimaal 5 en maximaal 12.
Deze training bestaat uit 2 dagdelen
Locatie: volgt

- Trainer: Karlijn Bakker
- k.bakker@kplusv.nl
- 06-270 855 08

- Trainer: Lina Penninkhof
- l.penninkhof@kplusv.nl
- 06-835 833 34
Beschrijving
Waar staat jouw organisatie en haar openbare ruimte op gebied van circulariteit? En welke stappen kan je zetten om circulaire principes mee te nemen van initiatieffase tot beheer en onderhoud?
In deze tweedaagse training inventariseer je wat er al gebeurt in de openbare ruimte en ontdek je samen met de trainers wat er moet gebeuren om circulair de standaard te maken in jouw organisatie.
We identificeren de factoren die tegenwerken en de kansen in de cultuur, werkwijzen en processen. Vervolgens kijken we samen naar gerichte acties om stappen te zetten richting een circulaire openbare ruimte in jouw gemeente.
Eén aanpak past niet voor iedereen: elke gemeentelijke organisatie is uniek. We helpen je daarom niet met een standaardoplossing, maar geven je de handvatten om een aanpak te ontwikkelen die werkt voor jouw situatie.
Hierbij leren we je niet alleen naar werkwijzen en processen te kijken, maar ook naar de cultuur binnen jouw organisatie. Dit inzicht helpt jou om meer collega’s mee te krijgen om circulair te werken.
Wat gaan we doen?
Tijdens de interactieve werksessie duiken we in de praktijk van circulaire infrastructuur. We bespreken de belangrijkste bouwstenen die nodig zijn om circulaire ambities te vertalen naar concrete acties. Maar ook andersom; hoe je van enkele circulaire projecten naar een gedeelde ambitie komt.
Je krijgt inspirerende praktijkvoorbeelden van gemeenten die al flinke stappen hebben gezet op dit gebied. Zo kun je direct leren van anderen en toepassen wat voor jouw organisatie werkt!
Daarna gaan jullie aan de slag met de circulariteitsscan, die jullie helpt een helder overzicht te krijgen van twee cruciale aspecten:
1. De feitelijke, inhoudelijke kant: Wat zijn behaalde resultaten op gebied van circulariteit? In hoeverre werkt de organisatie al met circulaire principes? Hoe staan de beleidsdocumenten, aanbestedingsprocessen en beheerplannen er op dit moment voor? Welke (meet)instrumenten worden er al ingezet?
2. De leiderschaps- en gedragskant: Hoe zit het met eigenaarschap, kennis, motivatie en de samenwerking binnen de organisatie, van bestuurders tot collega’s en met de markt? Bij wie en op welke onderwerpen zit energie? Wie zijn de sleutelfiguren?
Deze scan laat zien waar de organisatie op voort kan bouwen om circulair de norm te maken. Ook leggen we middels onze methode belemmerende factoren bloot. Vervolgens helpen we je om de vervolgstappen te formuleren die perfect aansluiten bij de unieke uitgangssituatie van jouw gemeente.
Trainers
De training wordt gegeven door Karlijn Bakker en Lina Penninkhof.

Karlijn Bakker is partner bij KplusV en al ruim 10 jaar gespecialiseerd in het evalueren, bouwen en managen van duurzame programma’s bij overheden en het werken aan organisatievraagstukken in relatie tot duurzame transities. Infra en openbare ruimte zijn vaak deel van de opdracht. Ze voert infra gerelateerde opdrachten uit voor zowel provincies, gemeenten en Rijkswaterstaat.

Lina Penninkhof is adviseur bij KplusV en helpt gemeenten bij het vertalen van de circulaire opgave naar concrete doelen en acties. Inmiddels heeft ze 15+ gemeenten geholpen en werkt ze aan diverse programma’s van overheden om de circulaire transitie willen versnellen.
Waarom is dit belangrijk
Door jouw organisatie in staat te stellen om circulaire principes praktisch toe te passen, vergroot je de impact van jouw beleid en draag je bij aan een duurzamere openbare ruimte.
Circulaire transitie begint bij het begrijpen van de eigen context en het nemen van concrete stappen, en die stappen zetten we samen tijdens deze training!
Sluit je aan bij deze inspirerende training en zet de volgende stap richting een circulaire en toekomstbestendige openbare ruimte!
Doelgroep
De training is geschikt voor de volgende functies binnen een gemeente. Een diverse groep functies verbetert de kwaliteit van de resultaten van de training, omdat we informatie willen verzamelen en verandering willen brengen op verschillende niveaus in een gemeente.
- inkoopadviseurs
- contractmanagers
- afdelingshoofden
- projectleiders
- budgethouders/opdrachtgevers
- beleidsmedewerkers
- assetmanagers
- duurzaamheidsmedewerkers
- medewerkers die MVOI aanjagen binnen de organisatie
Leerdoelen
Aan het einde van de training weet je:
- waar jouw organisatie staat op het gebied van circulariteit in de openbare ruimte;
- welke vervolgstappen je kunt zetten om (meer) circulair te gaan werken in de openbare ruimte.
Leer je:
- Wat nodig is om circulair te borgen binnen jouw organisatie
- Hoe belemmeringen bloot te leggen en collega’s mee te krijgen richting circulair werken
We kijken niet alleen naar het aanbestedingsproces, maar ook naar de borging van circulariteit in de gehele PDCA-cyclus. Dit zijn gerichte acties die passen bij de unieke context van jouw gemeente.
Duur programma
Het programma bestaat uit twee losse dagdelen. Tussendoor hebben deelnemers de tijd om informatie op te halen voor de circulariteitsscan.